Pogosta vprašanja

1. Kaj je pametni dom?

Pametni dom, imenovan tudi pametna hiša, inteligentni dom, digitalni dom ipd. je dom v katerem so naprave in sistemi povezani v omrežje na način, da vam-lastniku omogočajo nadzor in upravljanje z vašimi napravami in sistemi s katerekoli lokacije na svetu.

2. Kako deluje pametna hiša?

Naprave, ki jih želimo upravljati povežemo žično ali brezžično (bluetooth, wifi) na namensko osrednjo (centralno) enoto, ki je priklopljena na vaše domače omrežje. Le ta s pomočjo določene tehnologije oziroma protokola omogoča medsebojno komunikacijo vaših naprav. Preko posebne aplikacije, ki jo namestite na vaš pametni telefon ali tablico, lahko z različnimi ukazi in časovnim zamikom upravljate z vašimi povezanimi napravami kjerkoli, kjer imate dostop do mobilnih podatkov ali wifi omrežja.

3. Kaj vse lahko povežemo v pametne sisteme

Vse kar deluje s pomočjo elektrike: TV, računalniki, glasba, razsvetljava, ogrevanje, klima, varnostni sistemi in kamere, dvig in spust rulet itd. Meje so vaša domišljija.

4. Zakaj se odločiti za pametni dom?

Namen pametnega doma je, na eni strani prihranek energije, časa in denarja, ter na drugi strani priročnost, udobje in seveda varnost.

5. Kako lahko največ privarčujem?

S prihrankom energije. Regulacija temperature (spust temperature ob odjavi iz hiše), samodejni dvig in spust rulet(senčil) pozimi ob soncu za koriščenje zunanje toplote, izklop luči in ogrevanja v neuporabljenih prostorih s pomočjo senzorja za gibanje itd.

6. Kako je poskrbljeno za varnost doma?

S senzorji gibanja lahko zaznate nezaželene goste v vaših prostorih, detektor dima vas v hipu opozori na nevarnost in vam tako lahko reši življenje...

7. Je pametni dom cenovno dostopen?

Seveda! Cene pametnih instalacij so se v zadnjih letih znatno znižale hkrati pa je na trgu vse več novih produktov in različnih rešitev. Raznovrstnost ponudb omogoča pametne instalacije za vse vrste hiš in proračunov.

8. Kakšne so cene vaših sistemov?

Cenik komponent, ki jih dobavljamo mi, lahko najdete tukaj.

9. Je pametni dom vreden svojega denarja?

Uporabniki brez oklevanja pritrjujejo. »Ko imaš enkrat pametni dom, ga boš oboževal in se spraševal, kako si lahko kdaj živel brez njega«

10. Je pametni dom zapleten za uporabo?

Ne! Dovolj je, da znate manevrirati s pametnim telefonom ali tablico (Zagon aplikacije, uporaba zaslona na dotik). Ukazi in bližnjice na telefonu se ob instalaciji pametnih sistemov nastavijo in prilagodijo željam in potrebam vseh članov družine.

11. Lahko sosed tudi upravlja z mojo »pametno hišo«?

Ne, če mu ne posredujete svojih podatkov. Upravljanje vašega sistema je zaščiteno z geslom, ki ga določite sami. Poskrbite za dovolj dolgo in znakovno pestro geslo. Svetujemo, da prav tako ustrezno zaščitite svoje domače omrežje na katerega je priklopljen pametni sistem.   

12. Ali lahko moj dom spremenim v pametni dom?

Seveda. Pametni dom je mogoče ustvariti tudi iz že obstoječe hiše ali stanovanja . To nam omogočajo brezžični sistemi, ki za priklop ne potrebujejo posega v gradnjo (vrtanja po zidovih in napeljevanja žic po stavbi).  

13. Ali je za namestitev pametnih instalacij potrebno vrtanje?

Ne! Ponujamo neinvazivno instalacijsko rešitev, ki omogoča pametne instalacije brez poseganja v gradnjo, vrtanja in napeljevanja kablov. Za delovanje se potrebujejo miniaturni moduli, ki se lahko namestijo na katerokoli stensko stikalo (stikalo za luč, rulete itd.)

14. Kaj potrebujem za vzpostavitev pametnega doma?

Pri rešitvah, ki jih ponujamo mi, je za vzpostavitev potrebna centralna enota na katero lahko priklopite do 230 naprav in modul, ki ga namestite na vtičnico za priklop posamezne naprave. Odvisno od želj in potreb je mogoče dokupiti in dodati poljubno število modulov in senzorjev (oziroma do 230 na eno centralno enoto). Predpogoj za delovanje je seveda elektrika in internetni priključek. Za upravljanje pa potrebujete pametni telefon ali tablico.

15. Koliko časa traja namestitev oziroma instalacija?

Instalacija brezžičnega sistema Fibaro je izjemno hitra, odvisna pa je od števila naprav, ki jih želite priključiti. Namestitev enega modula, ki omogoča vaši napravi po izbiri priklop na pametni sistem, je opravljena v manj kot 5 minutah. Sledi dodajanje naprave na centralno enoto preko Fibaro aplikacije in že ste nared za uporabo.

16. Ali lahko pametni sistem instalacij naknadno spremenim, odstranim ali nadgradim?

Brez najmanjših težav. Pametni sistem instalacij lahko kadarkoli nadgradite - dodajate nove module in senzorje, spremenite lokacijo modulov in senzorjev ali pa jih preprosto odstranite, če sistema ne želite več uporabljati.

17. Kaj pa, če bom želel preurediti dom?

To ni problem! Fibaro naprave namreč niso trajno priključene na infrastrukturo vaše stavbe. Kadarkoli lahko preuredite svoj bivalni prostor, podrete stene oziroma v celoti spremenite notranji koncept stanovanja. Preprosto odstranite modul in ga namestite na novo lokacijo. Modul bo samodejno posodobil lokacijo.

18. Katere pametne instalacije nameščate vi?

Pri nas prodajamo in nameščamo brezžični (neinvazivni) sistem proizvajalca Fibaro.

19. Zakaj naj izberem Fibaro?

Fibaro sistem je primeren za vse, ki želijo zanesljivo in hkrati cenovno ugodno rešitev pametnih instalacij brez potrebe po vrtanju zidov. Je izjemno prilagodljiv, kar pomeni, da lahko katerokoli priklopljeno napravo zamenjate z drugo (različno) napravo, spremenite lokacijo priklopljene naprave in jih po želji oziroma potrebi dodajate in odstranjujete.