Kaj je Pametni dom

Izraz "pametni dom" (pogosto tudi "inteligentni dom" ali "pametna hiša") se uporablja za hiše in stanovanja, v katerih je možno električne naprave (luči, centralne peči, klima naprave, računalnike, televizorje, Hi-Fi naprave, nadzorne kamere in varnostne sisteme) upravljati na daljavo s pomočjo vašega telefona, tablice ali računalnika, od doma, iz službe, v času službenega potovanja ali dopusta.

Zakaj se odločimo za pametni dom

Pametni dom omogoča udobje, varnost, nenehen nadzor nad dogajanjem v vašem domu ter visoko energetsko učinkovitost. Pametne instalacije so idealne za ekološko ozaveščene posameznike. Omogočajo časovno programiranje razsvetljave, dviganje in spuščanje rolet, žaluzij in zastorov, uravnavanje ogrevanja in hlajenja, celovit nadzor nad porabo električne energije itd. Primerne so tudi za posameznike in družine, ki veliko potujejo. Električne naprave je možno upravljati takorekoč z drugega konca sveta. Pametne instalacije vam prihranijo čas in denar.

Kako svoj dom spremenimo v pametni dom

Načinov je več. Pametne instalacije je smiselno snovati že v času gradnje, ni pa to nujno. Ponujamo rešitve, ki omogočajo nadzor nad obstoječimi električnimi napravami brez dodatnih posegov v gradnjo, vrtanja in napeljevanja kablov. Naprave povezujemo v brezžična omrežja, ki jih je možno razširjati in prilagajati trenutnim potrebam.

Kako deluje brezžična pametna instalacija

Ponujamo brezžične pametne instalacije podjetja Fibaro. Jedro pametne instalacije Fibaro predstavlja centralna enota, ki z elektronskimi senzorji in kontrolnimi moduli komunicira brezžično (protokol Z-Wave). Nadzor nad centralno enoto poteka preko router-ja. Ciljne naprave se v brezžično pametno instalacijo povežejo s pomočjo miniaturnih modulov. Ti se namestijo na vtičnice in stikala, ki so povezana s ciljnimi napravami. Instalacija kontrolnega modula je enostavna in hitra. Vzame vam približno 3 minute. Ko je kontrolni modul nameščen, se s centralno enoto poveže s pomočjo aplikacije Fibaro, ki je nameščena na vašem telefonu, tablici ali računalniku.

Primere brezžičnih pametnih instalacij ter možnosti njihove raznolike uporabe najdete na tej povezavi.